广州日报报业集团走进英文学院实践周
作者:钟虹 来源:发布日期:2021-07-17

本网讯  2021年7月8日上午,英文学院师生在七教213室,迎来了广州日报报业集团对外交流办主任、广东省本科高校外语类专业教学指导委员会英语分委员会委员吕顺景先生。吕主任以“全球媒体的未来——生存与发展”为主题,分享英文人如何以语言、广州日报为媒介,创建与国际社会交流、互动的平台,对外传播中华文化,建构民族之声。

讲座现场

作为英文学院实践周的主要内容之一,本场活动由韩锐副院长、潘莉教授主持。吕主任通过讲解广州日报报业集团的过去、现在和未来发展,演绎了该集团在这三个阶段的生存、发展、开拓之道,给师生具体展示了报业集团目前在做、将来需要的岗位、职责和技能。他用流利、地道的英语,优美、厚重的声线,充实、急需的内容,指引英语专业学生如何参与社会实践,启迪、引导他们规划职业发展。在互动环节,吕主任就师生关注的问题和需求认真进行了回应。本次讲座,为师生传递了很多业界的信息,给学生提供了不少切实有效的指导和帮助,备受好评。

讲座现场

附:主讲人简介

Mr. Lü Shunjing is the int'l liaison officer of GZ Daily Group, responsible for all the int'l contacts/communications with media outlets overseas for professional exchanges and cooperation. Mr. Lü used to be a copy editor, too, many years ago and an associate professor of English even further back. As the international officer of Guangzhou Daily group, China’s first and one of the biggest newspaper groups, he regularly attends and often speaks at int'l conferences and visits other media outlets around the world to keep abreast with the latest development in the media industry worldwide and to look for collaborative opportunities. Mr. Lü also invites senior media practitioners and journalistic professors mainly from the US and UK to conduct training projects at Guangzhou Daily and works closely with them as a coordinator, interpreter and teaching assistant.

吕顺景先生,广州日报报业集团对外交流办主任,英美文学硕士、TESL证书获得者、副教授;广东省本科高校外语类专业教学指导委员会英语分委员会委员。

负责主持广州日报报业集团国际交流与合作方面的工作,主要负责本集团与国外及港、澳、台地区媒体、新闻教育、科研和专业团体之间的交流与合作,合作的主要领域为合作培训、人员交流与技术合作等。

上一条:管建明老师主讲“文学本科毕业论文的选题和研究”专题讲座